Kalender

Klik på begivenheden og læs mere
sep
22
søn
2019
Åbent i Maribo Bunker- og Militærmuseum Maribo Bunker- og Militærmuseum
sep 22 kl. 12:00 – 16:00
Åbent i Maribo Bunker- og Militærmuseum @ Maribo Bunker- og Militærmuseum | Maribo | Danmark

Se den underjordiske bunker ved siden af biblioteket med udstillinger med alt muligt militært.

 

Geologiens Dag Gedser Marinestation
sep 22 kl. 12:00 – 16:00
Geologiens Dag @ Gedser Marinestation | Gedser | Danmark

Vi rykker ud på Marinestationen på Gedser Odde på Geologiens Dag.

Her stiller vi stensaven og slibeudstyr op og er klar med stenmaling. Alle kan komme og få savet en sten over og få den pudset. Man kan også dekorere en flad sten med maling. Museets frivillige står klar til at hjælpe. Kombiner besøget med en tur på stranden – hvordan mon det er gået den store sandsten, der kom ud af skrænten sidste år?

 

Søndag med både pigekor og drengekor i Sakskøbing Sakskøbing Kirke
sep 22 kl. 16:00 – 17:00
Søndag med både pigekor og drengekor i Sakskøbing @ Sakskøbing Kirke

Kirken får besøg af et af landets nyeste drengekor: Sorø Drengekor under ledelse af Merethe Lammert Køhl Hansen, organist ved Sorø Klosterkirke. De ca. 30 drenge og 15 mænd synger musik af nogle af kormusikkens fyrtårne fra forskellige tider: Niels W. Gade, Franz Schubert, Knut Nystedt og John Rutter. Man vil også få smukke versioner af “Lysets engel går med glans” og “I Danmark er jeg født” at høre. I løbet af en almindelig uge har drengene hele fire korprøver foruden undervisning i hørelære og solosang, så de fine resultater kommer ikke af sig selv.

Der er gratis adgang til koncerten, og dørene åbnes kl. 15.30.

 

Ved højmessen kl. 10.30 synger kirkens eget pigekor under ledelse af organist Flemming Chr. Hansen. Koret har i denne sæson lagt ekstra på ambitionerne, så alt, hvad koret synger, skal være firstemmigt. Ved gudstjenesten kan man høre salmer af Christian Barnekow og Niels la Cour samt en uropførelse af Flemming Chr. Hansens egen “Haiku om Gud og fugle” med tekst af Nobelprisvinderen Tomas Tranströmer. Otte af pigerne i koret udgør også korets vokalensemble ved navn cantAnima, og de synger naturligvis også: en svensk folkemelodi, “Uti mitt hjärta”, som vokalgruppen Kraja synger den.

I Sakskøbing Kirkes Pigekor er der fra 1. oktober ganske få ledige pladser. Interesserede kan henvende sig til Flemming Chr. Hansen på tlf. 29 26 56 09.

Koncert med The Blues Overdrive i Nysted Nysted Biografteater
sep 22 kl. 20:30 – 22:30
Koncert med The Blues Overdrive  i Nysted @ Nysted Biografteater | Nysted | Danmark

På scenen udviser de et meget højt niveau med de to guitarister Andreas Andersen og Martin Olsen (også vokal) i forgrunden. Deres samspil er nærmest telepatisk og er godt hjulpet på vej af den solide backing fra den texanske bassist Brother Birck og den svenske janitshar Louisian Boltner. De viser hvordan bluesmusik kan spilles i en spændende moderne form med stilsikre elementer fra Chicago-blues til tranceagtige og hypnotiserende delta-grooves.

Der er buffet kl. 19.00 og dørene åbnes kl. 18.30.

 

sep
23
man
2019
Mød en læsehest Væggerløse Bibliotek
sep 23 kl. 15:00 – 16:30
Mød en læsehest @ Væggerløse Bibliotek

Få læseinspiration af Anne, der læser mere end 200 bøger om året

Har du læst alt af dine yndlingsforfattere eller vil du bare gerne have inspiration til nye læseoplevelser?
Så mød op på Væggerløse Bibliotek, hvor bibliotekar Anne Otkjær (der sluger mere end 200 romaner om året) vil anbefale bøger til voksne samt præsentere forfattere og værker, der passer til dine læseønsker.

Folkekøkken og Foredrag: Helle Bygum “Vi stiller om til dronningen” Højskolen Marielyst
sep 23 kl. 18:30 – 21:30
Folkekøkken og Foredrag: Helle Bygum "Vi stiller om til dronningen" @ Højskolen Marielyst

Vi stiller om til kongehuset!
Underholdende causeri med journalist og forfatter Helle Bygum baseret på erfaringer og oplevelser med kongehuset efter 16 år som hofreporter ved DR. Om de store rejser, om dagligdagen ved hoffet, om monarki kontra republik, om at lave TV med de kongelige.

Billetter skal købes senest fredag d. 20. september

sep
24
tirs
2019
Vi læser bøger og ser film om Lili Stubbekøbing Bibliotek
sep 24 kl. 10:00 – 10:30
Vi læser bøger og ser film om Lili @ Stubbekøbing Bibliotek

Lilis verden er fuld af hverdagens små og store udfordringer

Kom med til en hyggelig fomiddag, når vi læser bøger om pigen Lili skrevet af Kim Fupz Aakeson og illustreret af Siri Melchior.
Lili er også hovedperson i en række korte tegnefilm, som vi ser sammen.
Både bøgerne og tegnefilmene om Lili er spækket med humoristiske gengivelser af hverdagens små og store udfordringer.
BilletterArrangementet er for børn fra 2 og 4 år. Du kan booke din gratis billet fra tirsdag den 27. august kl. 10.00.

Per Stig Møller i Stubbekøbing kirke Stubbekøbing Kirke
sep 24 kl. 19:00 – 20:30
Per Stig Møller i Stubbekøbing kirke @ Stubbekøbing Kirke

Per Stig er også forfatter og har skrevet adskillige gennemresearchede bøger, bl.a. om digterpræsten  og folkeopvækkeren Kaj Munk, som han vil fortælle om.

Per Stig Møllers beretning giver os et dybere kendskab til Kaj Munk og hans betydning. Man får et billede af en mand i splid med sig selv, et lidenskabeligt kæmpende menneske, der satsede sig selv fuldt og helt og var parat til at betale den ultimative pris. En kontroversiel mand, der skabte sig mange fjender, og som også kunne være en besværlig ven.

Uden at skjule Munks åbenlyse fejltagelser er Per Stig Møllers bog i høj grad med til at rehabilitere ham og give ham den plads, han fortjener i litteraturhistorien og i Danmarks historie.

 

 

 

 

 

Rusland efter Sovjetunionens sammenbrud Højskolen Marielyst
sep 24 kl. 19:30 – 21:30
Rusland efter Sovjetunionens sammenbrud @ Højskolen Marielyst

Foredrag v/ lektor, Erik Kulavig

Supermagten Sovjetunionens sammenbrud og kommunismens endeligt blev ikke efterfulgt af den store fest, man kunne havde forventet, nu da ondskabets imperium var som sunket i havet. Selv ikke efter de epokegørende aftaler mellem Gorbatjov og den amerikanske præsident Reagan var man sikre på, at man kunne stole på Rusland. Der skulle da også et mislykket kupforsøg til, før det endelige brud med den gamle samfundsorden, kommunismen, blev indledt med Boris Jeltsin i spidsen i 1991.
I modsætning til de østeuropæiske stater, der siden Den Anden Verdenskrig mere eller mindre direkte havde været underlagt Moskva, kom Rusland aldrig med i hverken NATO eller EU, men måtte klare sig ved egen hjælp.I Rusland begyndte der langsomt men sikkert at brede sig en stemning af,at Vesten i virkeligheden kun var interesseret i et svagt Rusland, og at den vestlige model i virkelighed en ikke passede til russisk tradition og kultur.Da Boris Jeltsin ved årtusindskiftet overlod tøjlerne til ministerpræsidenten, Vladimir Putin, lagde denne ud med, at han ville styrke statsmagten og dermed statenskontrol over udviklingen, men han lagde ikke op til, at kursen mod den europæiske samfunds-model skulle opgiveseller ændres radikalt. Ikke desto mindre er det netop den opfattelse,som de fleste indflydelsesrige politikere i Vesten sidder tilbage med.

Forelæsningen vil belyse årsagerne til Sovjetunionens sammenbrud, og den udvikling der siden da har fundet sted i Rusland og i forholdet til Vesten.
Arrangeret i samarbejde med Sydfalster Folkeuniversitet.

Entréen inkluderer kaffe/te/kage i pausen

Foredrag om Lise Nørgaard Nørre Alslev Bibliotek
sep 24 kl. 19:00 – 21:00
Foredrag om Lise Nørgaard @ Nørre Alslev Bibliotek

Hør om “Matador’s” mor, når Jacob Wendt Jensen dykker ned i Lise Nørgaards historie

Hør journalist, foredragsholder, anmelder og redaktør Jacob Wendt Jensen fortælle historien om Lise Nørgaards liv og værk med udgangspunkt i hans bog Lise Nørgaard – de første 100 år.
Fra opvæksten i Roskilde over de to ægteskaber og fire børn og karrieren som journalist på både Politiken, Hjemmet og Berlingske til kroningen som forfatter med blandt andet tv-serien Matador.
Personligt kendskabUd over en levende og perspektivrig livsfortælling baseret på diverse klip fra tv-, tv-serier og film får du naturligvis også indblik i, hvem og hvordan Lise Nørgaard er, baseret på det personlige kendskab Jacob Wendt Jensen har til hende.
”Husk nu – det må ikke blive for rosenrødt”, sagde Lise Nørgaard forud for arbejdet med den nye store biografi.
Fyldestgørende portrætBogen og foredraget er et portræt af en kvinde, der er født med en fornem ukuelighed og en insisterende livsglæde – men også et portræt, der trækker frem, at intet liv kun kan fortælles alene i muntre toner.
Lise Nørgaard har været en fremragende journalist, enmandshær i kvindekampen, en muntert klingende debattør i årtier – og en kvinde, der er gået sine helt egne veje, når det gjaldt arbejds- og familielivet.
Hun har generøst medvirket i en lang række nye interviews og mere end 50 andre personer blandt venner, tidligere kollegaer og familie har hjulpet med at fremkalde et helt nyt røntgenbillede af ”Matador”s mor.

sep
25
ons
2019
Nielsen og fisk Maribo Bibliotek
sep 25 kl. 10:00 – 10:45
Nielsen og fisk @ Maribo Bibliotek
Barkentins teater spiller teater for børn 3-6 år.

En eventyrlig forestilling, hvor et drama udstiller sig, ved hjælp af dagligdags ting i nye roller. En støvsuger bliver til en drage, en standerlampe til solen, en opvaskebørste bliver til en konge. Der er ingen grænser. En drabelig historie, der ender godt ved hjælp af dagligdags ting.
Forestillingen varer ca. 40 minutter.

Billetter kan bestilles fra fredag d. 13. september kl. 10.00.

Rovfugledage ved Hyllekrog P-pladsen ved foden af Hyllekrog
sep 25 kl. 10:00 – 16:00
Rovfugledage ved Hyllekrog @ P-pladsen ved foden af Hyllekrog | Rødby | Danmark

Her i efteråret følger vi rovfugletrækket over Saksfjed/Hyllekrog.

 Området hører til blandt Skandinaviens bedste steder, hvis man vil opleve efterårets imponerende rovfugletræk.

 Der bliver måske også tid til lidt kratlusk i Saksfjed. Husk madpakke og kaffe til turen.

 

Turleder: Naturvejleder Allan Gudio Nielsen (Tlf. 20890909).

Åbent hus i Kettinge Motionscenter Kettinge Motionscenter
sep 25 kl. 16:30 – 17:30

Klokken 16:00 klipper borgmester John Brædder den røde snor til de nye lokaler som rummer

 

Et børnerum, hvor medlemmers børn på forældres eget ansvar kan lege og hygge mens forældrene træner

Et rum med kajak – og romaskiner

Et rum til udstrækning

Et rum hvor man kan møde og tale med centerets kostvejleder

Et puslerum til de mindste

Fra klokken 16:30 har vi Åbent hus, hvor der vil være mulighed for at se og prøve alle centerets mange faciliteter.

Alle er velkomne på dagen, og børn og familier fra de lokale institutioner er indbudt til at komme på dagen for at se hvad vi kan tilbyde.

Byvandring i Nykøbing F Hjørnet af Tværgade og Jernbanegade (enden af gågaden i retning stationen)
sep 25 kl. 17:30 – 19:30
Byvandring i Nykøbing F @ Hjørnet af Tværgade og Jernbanegade (enden af gågaden i retning stationen) | Nykøbing Falster | Danmark

Som så mange gamle danske byer er Nykøbing vokset frem omkring en fæstning, det senere Nykøbing Slot, der blev anlagt i 1100-tallet som led i det nationale værn mod venderne sydfra. Beliggenheden gjorde det til et naturligt overfartssted til Lolland, og byen voksede hurtigt frem omkring borgen. En perlerække af kongelige har gennem tiden resideret i Nykøbing, bl.a. Margrethe Sprænghest, Christoffer II, Valdemar Atterdag og Margrethe I. Et stort antal vigtige traktater er udstedt i Nykøbing, og skønt byen ikke var Falsters førende i middelalderen, var den ofte afgørende i de politiske begivenheder.
Af den middelalderlige by er der ikke meget bevaret – og så alligevel! Hele den indre bys gadenet er nemlig middelalderligt, selvom husene er nyere! Undervejs bevæger vi os rundt om det middelalderlige Nykøbing, og hører om nogle af de fascinerende personligheder og begivenheder, der har udspillet sig her.

Turen afrundes med en let anretning inkl. et glas vin/øl/vand i Vinkælderen

Vi samles på hjørnet af Tværgade og Jernbanegade, for enden af gågaden.
DR Klub Klassisk om Anna Netrebko Hovedbiblioteket
sep 25 kl. 16:30 – 18:30
DR Klub Klassisk om Anna Netrebko @ Hovedbiblioteket

Månedens tema: Anna Netrebko

I anledning af operagalla med Anna Netrebko den 9. november er hun omdrejningspunktet i denne måneds DR Klub Klassisk.
DR skriver bl.a. om hende: ”Verdens førende operadiva, den russiske sopran Anna Netrebko er tilbage i DR Koncerthuset. Hendes umiskendelige stemmepragt og enorme sceneudstråling kommer til udfoldelse i italienske arier, og i duetterne synger hun sammen med sin mand Yusif Eyvazov, der også præsenterer kendte tenorarier af bl.a. Puccini.”
En verden for sig selv”Anna Netrebko er på højden af sin kunst i disse år, hvor hun behersker både de lyriske og dramatiske roller. Hendes teknik er virtuos og hendes glansfulde klang en verden for sig selv.
”Stemmen er en overflod af klangfarver og facetter”, skrev New York Times efter hendes seneste premiere på Metropolitan Opera. ”Hun bliver ved med at overraske os.”
Glæd jer til et par timer i selskab med denne fantastiske sopran.
Om DR Klub KlassiskHolder du af klassisk musik, kan du igen i år dyrke den i fællesskab  med andre i Guldborgsund-bibliotekernes Lytteklub.
Du behøver ikke have speciel viden om klassisk musik, bare du har lyst til at lytte sammen med andre og snakke om musikken under hyggelige og afslappede former. Det er vores bibliotekarer Ingrid og Annemette der introducerer musikken.

Lytteklubben er et samarbejde med Danmarks Radio og bibliotekernes musiktjeneste BibZoom.dk.
Det er gratis at deltage og du behøver ikke tilmelde dig. Bare mød op.

Mad og Kunst. Kan man ”queere” Zahrtmann? KUMUS
sep 25 kl. 18:30 – 21:00
Mad og Kunst. Kan man ”queere” Zahrtmann? @ KUMUS | Toreby | Danmark

Med udgangspunkt i Fuglsang Kunstmuseums særudstilling om Kristian Zahrtmann fortæller museumsinspektør og kurator Tine Nielsen Fabienke om den nye synsvinkel på Zahrtmann, baseret på queer, køn og identitet. Men først får vi lækker, farverig mad af lokale råvarer, serveret af Joan Thorlin.

De seneste årtiers forskning i queer, køn og identitet har i den grad rykket ved vante forestillinger om Zahrtmanns liv og værk. Det har været spændende og udfordrende også at skulle se museets værker fra en sådan synsvinkel. Tine Nielsen Fabienke vil fortælle om både arbejdsproces, værkudvalg og udstillingen som helhed.

 

Kærlig hilsen H C Andersen Nørregadeteatret
sep 25 kl. 19:30 – 21:00
Kærlig hilsen H C Andersen @ Nørregadeteatret

– en forestilling om forfatteren, du troede du kendte.

Dette er historien om H.C. Andersen, som den ikke er blevet fortalt før. I dette nyskrevede musikdrama, hvor H.C. Andersen er på scenen med tre musikere, lader vi den berømte forfatter fortælle sin egen historie på en helt særlig måde.

Alle ordene er hans egne – taget fra hidtil ukendte digte, breve, dagbøger, romaner, optegnelsesbøger og eventyr. De er en anderledes og ny rejse i hans indre. En intens og dramatisk fortælling, hvor vi går bag masken og bag om den myte, H.C. Andersen var så optaget af at bygge op om sig selv.

Ingen anden forfatter har skrevet så auto- og selvbiografisk og blandet liv og digtning så meget sammen som H.C. Andersen. Han trak vejret gennem sin fjerpen, han omsatte alt i sit liv til kunst og omvendt. Men under denne kærlighedsaffære med digtningen og nomadelivet lå ensomheden og længslen efter rødder og ægte kærlighed som et dybt og fundamentalt spor.

15 stærke nyskrevne sange med sjældne og ukendte digte af H.C. Andersen, danne den musikalske ramme om forestillingen.

Det er også en beretning om en væsentlig kommunikationsform, der er gået tabt – brevskrivningen. Om hvad der sker med vores fælles historie i en digital tidsalder, hvor papiret er tomt og håndskriften glemt.

Kærlig hilsen H.C. Andersen er en fængslende og rørende historie om kunst, identitet og længsel. Det er ny dansk musikdramatik i et intimt og banebrydende portræt af en forfatter, vi troede vi kendte.

sep
26
tors
2019
Torsdagscafe i Rytterskolen Toreby Kirke
sep 26 kl. 14:00 – 16:00

Vi får besøg af forfatter Amdi Silvestri, som er opvokst i Toreby vil fortælle om sin opvækst og sit liv som forfatter.

 

Løbsdag på Nykøbing F Travbane Nykøbing F Travbane
sep 26 kl. 17:00 – 20:30
Løbsdag på Nykøbing F Travbane @ Nykøbing F Travbane | Nykøbing Falster | Danmark

Efter fire ugers løbspause er der igen løb på Nykøbing F. Travbane.

Det sker den kommende torsdag den 26. september, hvor vi starter 1. løb kl. 17.00 og 8. og sidste løb går ca. 19.16.

De største sejrsheste for 2019 er i ilden denne gang og således starter de mestvindende (5 sejre hver) Arn Kronos og Attention Bøgedal i hver deres løb, mens også to heste med 4 sejre på samvittigheden – Next is Now og Vakse Viggo – er på startlisten.

Ingen af dem møder hinanden og de undgår næppe favoritværdigheden hver især.

V4-spillet starter allerede i 1. løb med nordisk spil og en omsætning på omkring den kvarte million kr. eller mere, hvilket også giver store gevinstmuligheder.

Debatcafeen Tænkepauser om søvn Hovedbiblioteket
sep 26 kl. 16:30 – 17:30
Debatcafeen Tænkepauser om søvn @ Hovedbiblioteket

Snak med om søvn og dets betydning

Månedens emne: SøvnMed udgangspunkt i Christine Parsons’ bog Søvn diskuterer vi månedens emne.
Om debatcafeen TænkepauserBaggrunden for debatcaféen er Aarhus Universitetsforlags debatserie Tænkepauser. Hver måned udgiver forlaget små debatbøger på 60 sider skrevet af de klogeste hoveder og formidlet, så de fleste kan være med.
Gratis eksemplar til de hurtigeDu kan få et gratis eksemplar af den pågældende bog, når du deltager i debatcaféen (så længe lager haves). Du behøver ikke have læst bogen, for at snakke med.
Det er gratis at deltage og tilmelding er ikke nødvendig. Bare mød op, og deltag i debatten, hvis du har lyst.
Vi byder på kaffe og te.

Hella Joof – Papmachéreglen – UDSOLGT Nykøbing F Teater
sep 26 kl. 19:00 – 22:00
Hella Joof - Papmachéreglen - UDSOLGT @ Nykøbing F Teater

MOD TIL er stolte af at kunne præsentere endnu et spændende foredrag med den underholdende skønne ildsjæl, nemlig Hella Joof! Og denne gang er det Papmachéreglen!

 

sep
27
fre
2019
Koncert med Floating Sofa Quartet Toreby Forsamlingsgård
sep 27 kl. 19:30 – 22:00
Koncert med Floating Sofa Quartet @ Toreby Forsamlingsgård

FSQ er et musikalsk samarbejde mellem fire nordiske spillemænd og -kvinder fra hhv. Sverige, Finland og Danmark. Kvartetten blander nyt med gammelt, og skaber et unikt musikalsk udtryk som fremstår både moderne, traditionelt og tidløst. Repertoiret er varieret og musikken spilles med intensitet, energi og glæde.

Vi starter med spisning i Toreby Forsamlingsgård kl. 19.00

Tilmelding til mad senest 24.sept. på tlf.:3023 3069 eller 2924 1136

sep
28
lør
2019
Litteraturtimen: Stine Pilgaard Hovedbiblioteket
sep 28 kl. 11:00 – 12:00
Litteraturtimen: Stine Pilgaard @ Hovedbiblioteket

Kom og nyd en god times litteratur, når bibliotekaren læser højt fra dagens forfatterskab

Dagens forfatter: Stine Pilgaard

Bibliotekar Lene Hedengran læser op fra Stine Pilgaards Lejlighedssange, der er en humoristisk hverdagsskildring af en ung kvindes liv med de andre beboere i en andelsboligforening.
Om LitteraturtimenDeltag i Litteraturtimen, hvor bibliotekarerne på skift fra lørdag til lørdag læser højt og præsenterer dig for forskellige forfattere og deres værker.
Det er gratis og du behøver ikke tilmelde dig. Bare kig forbi og nyd litteratur.
Vi byder på kaffe, te og brød.

Slægtsforskning af dine polske forfædre Kulturforsyningen
sep 28 kl. 13:00 – 15:00
Slægtsforskning af dine polske forfædre @ Kulturforsyningen

v/Rita Tvangsø.

Roepolakkerne kom til Danmark mellem 1893 og 1929, og ansat som sæsonarbejder. Med første verdenskrigs start i august 1914 blev der problemer med hjemrejsen for en del af de mange der var her i Danmark. De fik nu forlænget kontrakterne og man regner med at der er mellem 3500 og 5000 roepolakker der efterhånden fik fast ophold i Danmark.

Hvordan kan vi som slægtsforsker finde frem til familiens rødder, hvis vi har roepolakker i vores slægtstræ.

Hvad kan vi finde i Danmark – hvad kan vi finde i Polen.

Foredraget holdes i samarbejde med Folkeuniversitet.

Gæstekort sælges ved indgang kr. 50.00

Alfons Åberg – Nye Historier Søllested Bio & Kulturhus
sep 28 kl. 15:00 – 16:00
Alfons Åberg – Nye Historier @ Søllested Bio & Kulturhus
Comedievognen spiller teater for børn 3-7 år og deres forældre/bedsteforældre

Comedievognens populære dramatisering af Gunilla Bergströms elskede børnebøger om den energiske lille fyr med den livlige fantasi. Forestillingen baserer sig på flere af disse hverdagshistorier om Alfons og hans rare og distræte far. “Selvfølgelig er der ikke spøgelser til” siger Alfons. “Og heller ingen uhyrer eller mystiske marsmænd. Selvfølgelig ikke! Kun i fjernsynet og på film og i eventyrbøgerne.”

Men sommetider glemmer Alfons det.

Forestillingen varer ca.  50 minutter.

Danner – en grevinde af folket KUMUS
sep 28 kl. 15:00 – 16:45
Danner - en grevinde af folket @ KUMUS

Historien om Grevinde Danner er én af de mest spektakulære i Danmarkshistorien. Louise Christine Rasmussen fødes i 1815 som et uønsket produkt af et patriarkalsk samfund, hvor manden tog, hvad han mente var hans, og kvinden var underlagt hans luner og behov. Men Louises liv er også fortællingen om en kvinde, som fødes i rendestenen og gør effektivt op med samfundets forventninger. Tidens normer giver hun fanden i og insisterer på at være et frit handlende og tænkende individ. Hertil kommer en succesfuld forretning med parisermode. Og så elsker hun to af landets mest magtfulde mænd: avisudgiveren Carl Berling og Kong Frederik 7. Avisudgiveren får hun barn med. Kongen bliver hun gift med. Det bedre borgerskab stod i kø i forsøg på at ydmyge hende, men grevinden blev trofast stående ved kongens side. Hvor stor indflydelse, hun har haft på ham, er omdiskuteret, men sikkert er det, at enevælden blev ophævet, Danmarks Grundlov underskrevet og de første socialreformer indført i løbet af deres ægteskab. Sikkert er det også, at arven efter hende lever endnu.

 

Medvirkende: Rolf Hansen, Brian Hjulmann, Lise Lauenblad, Marie Louise von Bülow, Karen Duelund Guastavino

Instruktør: Pelle Nordhøj Kann

Dramatiker: Line Mørkeby

Komponist: Marie Louise von Bülow

Scenograf: Johanne Eggert

Koreograf: Jannik Elkær

Elvermose koncert – Cellokvartet Elvermosekoncerter
sep 28 kl. 16:00 – 18:00
Elvermose koncert - Cellokvartet @ Elvermosekoncerter

Den polske cello kvartet blev grundlagt i 2011 af fire unge cellister som drømte om at introducere og dele deres unikke klang med publikum.

Kvartetten er en meget innovativ, atypisk og inspirerende kammermusikensemble, ikke mindst fordi musikere her, har revolutioneret kammerensemblets grundlæggende struktur ved at slette al form for hierarki blandt de fire musikere. Rollen som leder af ensemblet varetages skiftevis af de fire musikere. Den ”demokratiske” måde at arbejde på, åbner for en stor rigdom af klange og diversitet i interpretation.

Meget vedkommende spilles der hovedsageligt musik som grundlæggende er komponeret for fire celli, og kvartetten har et stort og stadig voksende repertoire af ny musik skrevet for og til den.

Til Elvermose er dagens program hovedsageligt bygget op omkring belgiske og franske værker fra 18.000 -tallet, som kaldes impressionistiske. En fortællende og malerisk musik.

Tomasz Darok, Wojciech Fudala, Krzysztof Karpety og Adam Krzeszowiec, er fire brillante unge musikkere som alle har studeret hos store mestre, såvel som Pawel Glombik og Stanislaw Firlej i Polen, og Frans Helmerson, Garry Hoffmann, Michael Flaksman, Jelena Očić, Julius Berger, Jeroen Reuling i udlandet. De har alle uddybet deres studier i vigtige europæiske

musikalske akademier i Köln, Mannheim, Bruxelles… og de er hver især og som kammerensemble pris vindere i prestigefyldte musik konkurrencer..

Kvartetten optræder jævnligt ved store internationale festivaler som Wratislavia Cantans,   Internationaal Kamermusiekfestival Schiermonnikoog, Q’arto Mondi, Jazztopad… og samarbejder med fremtrædende klassisk og jazz musikere som Garry Hoffmann, Jadwiga Rappé, Dominik Poloński, Tony Malabi, Nat Wooley.

I 2014 blev kvartetten en del af Polens National Forum for Musik.

Billetter købes på

Nakskov Turistkontor

Axeltorv 3, 4900 Nakskov

Tlf.: 54 92 21 72

E-mail: visitnakskov@infololland.dk

sep
29
søn
2019
Hjertedag i Hamborgskoven Mødested: P-pladsen ved Middelaldercentret
sep 29 kl. 10:00 – 12:00
Hjertedag i Hamborgskoven @ Mødested: P-pladsen ved Middelaldercentret

Den internationale World Heart Daymarkeres landet over med mange lokale arrangementer, og her i Guldborgsund kommune inviterer Hjerteforeningen sammen med  naturvejleder Johnny Madsen på efterårstur i Hamborgskoven.

Millioner af mennesker verden over lever med en hjertekar sygdom.  Hjertet har godt af motion, så glæd hjertet og kom  og mød dine naboer og venner, der også passer på hjertet, siger Kirsten Jensen, formand for Hjerteforeningen i Guldborgsund kommune.

Turen er på  4-6 km.

Skærmens magi Nysted Sognehus
sep 29 kl. 13:30 – 16:00
Skærmens magi @ Nysted Sognehus

Skærmens magi: De sociale medier har invaderet vores liv – det er på tide, vi gør modstand.

Tvivler man på, at der er en symbiose mellem skærm og menneske, skal man bare prøve at tage en skærm fra en femårig. Efter det behøver man ikke høre et helt foredrag om, at skærme er magiske.

Men den lokale kamp i hjemmet er også en del af en kamp mellem civilisationer. De amerikanske techgiganter Facebook, Amazon, Google og Apple er ikke kun på vej til at have opnået monopolstatus, hvor der ikke er plads til konkurrenter. De er også kommet langt med at forandre, hvordan vi er, når vi er alene, hvordan vi mødes, og hvordan vi taler sammen. Kedsomhed er blevet forbudt, både i undervisning og i privatlivet, og techgiganterne står dag og nat klar med bippende afbrydelser fra smartphones, iPads og computere.

Med udgangspunkt i Bent Meier Sørensens seneste bog Skærmens magi. At træne modstandskraften i en digital tid vil foredraget beskrive, hvordan vores liv er blevet fundamentalt forandret på få år, og pege på, hvilken ideologi eller ligefrem religion, vi via skærmene importerer.

Dario Campeotto Nykøbing F. Teater
sep 29 kl. 15:00 – 16:30
Dario Campeotto @ Nykøbing F. Teater

60 års jubilæum for hele Danmarks Dario Campeotto i 2019! Egentlig kunne vi ligeså godt skrive 70 års jubilæum, for i 1949 stod han nemlig øverst på plakaten som “Vidunderbarnet, den italienske-danske barnesanger Dario Campeotto” i et show i KB-Hallen (hvor i øvrigt Osvald Helmuth og Wandy Tworek også medvirkede). Kort tid efter blev karrieren afbrudt af en Dario-stemme i overgang. Derfor holder vi os til, at det hele startede i 1959, hvor Dario Campeotto var solist hos Otto Francker og hans kvintet i Restaurant Scandia på Rådhuspladsen.

Gennem de sidste 60 år har Dario Campeotto bevæget sig i utrolig mange sammenhænge: Musicals, film, revyer, tv-shows og et utal af optrædener rundt i landet — fra solist med landets symfoniorkestre til underholdning på plejehjem eller ved moster Odas fødselsdag. Nå ja, og så var der naturligvis også “Angelique” i 1961, hvor Dario Campeotto blev verdensberømt i Danmark ved Dansk Melodi Grand Prix i Fredericia. Dario Campeotto blev ikke bare aftenens stjerne, men stjerne for livet, for han er her stadig og har fuld gang i hjulene. Ved et hurtigt blik på CPR-nummeret, kan man konstatere, at 2019 bliver et specielt Dario-år: Den 1. februar 2019 fylder Campeotto 80 år, men som Dario siger “hvorfor skulle jeg stoppe? Stemmen er der stadig, og det holder mig i gang at komme rundt og optræde – jeg elsker det!”

Dario Campeotto har valgt at fejre sit 60 års jubilæum med en turné, hvor Dario med pianist Mickey Pless (bl.a. kapelmester i Nykøbing F. Revyen) tager rundt i Danmark – ikke med et gigantisk show med orkester og dansepiger, men i et musikalsk foredragsshow, hvor publikum kan opleve Dario helt tæt på. Her vil Dario, som den eminente fortæller han også er, berette om et langt liv i showbiz, og med sikker hånd strø sang-eksempler undervejs. Publikum kan se frem til sange fra både musicals og operetter, revy, et Tommy Seebach nummer (som en hyldest til Seebach Senior – Darios afdøde ven), masser af både italienske og danske sang-perler lige fra “O Sole Mio” til “I Danmark er jeg født” – og naturligvis “Angelique”. Dario vil fortælle om sit liv, og om hvordan det var fra den ene dag til den anden at blive folkeeje (hvor Dario på de bedste dage dagligt modtog 150 fanbreve). Dario fortæller om spændende mennesker, han har mødt på sin vej, ligesom Dario ærligt fortæller om knap så sjove perioder i den 60 årige karriere. Med Darios enorme showmanship er programmet ikke 100% fast fra gang til gang: Måske falder der en røverhistorie eller tre af, og måske bliver et pudsigt indfald til dagens største bifald!

Koncert med Sankt Annæ Pigekor og Ensemble Storstrøm Klosterkirken Klosterkirken
sep 29 kl. 15:00 – 16:30
Koncert med Sankt Annæ Pigekor og Ensemble Storstrøm Klosterkirken @ Klosterkirken | Nykøbing Falster | Danmark

Koncertens program er en god blanding af den fine og smukke kormusik, som er skrevet for pigekor og musik hvor blandingen af stemmer og Ensemble Storstrøms særlige klang og musikalske udtryk giver musikken et nyt, smukt og personligt udtryk.

 

Slap-af-koncert i Sakskøbing Kirke Sakskøbing Kirke
sep 29 kl. 20:00 – 21:30
Slap-af-koncert i Sakskøbing Kirke @ Sakskøbing Kirke

Publikum opfordres til at lægge sig ned på kirkebænkene og kigge op i hvælvingerne, mens de lytter til smuk, romantisk orgelmusik.

Slap-af-koncerter, hvor publikum kan vælge at ligge ned på kirkebænkene eller på egne liggeunderlag, mens kirken fyldes af stemningsfuld og for det meste stilfærdig musik. Musikken er denne gang af Bach, Cappelen og Hans Otte. Kom i god tid til denne koncert – der bliver hurtigt fyldt, når der ikke kun er siddepladser.

Der er kort sagt meget at opleve for publikum, når de på hver deres kirkebænk ligger og slapper af til de skønne romantiske klange. Der er gratis adgang og dørene åbnes kl. 19.30.

 

sep
30
man
2019
Gjedzør Kongsgård Gedser Idræts- og Medborgerhus
sep 30 kl. 19:30 – 21:00
Gjedzør Kongsgård @ Gedser Idræts- og Medborgerhus

Gjedzør kongsgård står optegnet i Valdemar Sejrs jordebog fra 1231.

Den Valdemar, som havde Dannebrog med fra Estland, og hvor vi fejrer 800-året i år.

Hvilken betydning havde Gedesby og Gedser i vikingetid og middelalder? Hør Leif Plith Lauritsen fortælle lokalhistorie.

 

Mikkel og den hvide verden Nørregadeteatret
sep 30 kl. 19:30 – 21:30
Mikkel og den hvide verden @ Nørregadeteatret

På nye eventyr med sne, polarkulde og dyk i iskoldt vand!
Tag med Mikkel Beha på en spændende, underholdende og ikke mindst tankevækkende rejse ud i den ekstreme og smukke nordiske natur!

Mikkel Beha har med sine mange foredrag vakt rejseglæde og eventyrlyst hos tusindvis af danskere. I efteråret 2019 kan du helt eksklusivt opleve Mikkel med et helt nyt foredrag om familiens nye køligere eventyr mod nord.

Mikkel og den hvide verden
Denne aften tager Mikkel os med ud på en rejse op langs Norges kyst, med kurs mod polarisen og øgruppen Svalbard.

I mange år har familien drømt om at sætte kursen mod nord. Efter års forberedelse med at klargøre deres nye ekspeditionsskib, Wallenberg, har de nu igen kastet fortøjningerne, og er taget ud på eventyr. De har sat sig for at sejle så langt mod nord de kan. Derop hvor hvalerne i vintermørket kommer ind for at spise sig fede i sild, hvor efterårets lavtryk viser tænder, og alle i familien bliver sat på prøve, når de skal dykke i iskoldt vand og lære at overleve i Finmarkens ekstreme kuldegrader.

Mikkel vil tage os med på en rejse fra København og ud i vores storslåede nordiske natur, men også derop hvor klimaforandringerne ikke bare er ord i tykke rapporter, men barsk og synlig virkelighed, hvor stigende temperaturer får isen til at smelte og vejret bliver mere og mere ekstremt.

“Mikkel var fantastisk. Hans fortællinger var fængende, rørende, sjove og ikke mindst personlige. Jeg er så glad for, at have været en del af denne skønne aften.”

Maj, tidligere gæst til et af Mikkels Tikko-foredrag

Nyt TV-program følger Beha-familiens rejse i de nordiske farvande
Vi er meget begejstrede over at kunne tilbyde vores gæster en unik mulighed for at få indblik i familien Behas rejser mod nord, som også bliver til et helt nyt TV-format i stil med de populære Kurs mod fjerne kyster-programmer. I september 2018 sejlede familien fra Skagen mod Norge og fortøjrede Wallenberg i vestkystens smukke skærgård. Ombord på skibet er Mikkel, Marian, Theis og Ida, Emil, Louise og familiens næsten helt nye lille barnebarn.

okt
1
tirs
2019
sTORT & Småt Maribo Bibliotek
okt 1 kl. 10:00 – 10:45
sTORT & Småt @ Maribo Bibliotek
Arthotel spiller teater for børn 0-3 år.

En fugl bliver tegnet og farvet orange… En fortælling begynder og ting sker – store og små. Fuglen begynder at bevæge vingerne og flyver op mellem skyerne. Et træ får blade, og et blæsevejr får dem til at hvirvle rundt i luften. En interaktiv forestilling fuld af overraskelser, livemusik og bevægelse.
Forestillingen varer ca. 35 minutter.

Billetter kan bestilles fra mandag d. 23. september kl. 10.00. Denne forestilling er en del af Lolland kommunes Dannelsesrygsæk – teater for børn 2-3 år. Der kan derfor være ingen eller meget få billetter tilbage når billet-bestillingen åbner.

Mira Nakskov Bibliotek
okt 1 kl. 11:00 – 13:30
Mira @ Nakskov Bibliotek
Mød forfatteren og tegneren bag den populære serie om pigen Mira. For børn i 3.-5. klasse.

Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi har sammen lavet historierne om Mira. MIRAs univers er fyldt med store og små dilemmaer, som er genkendelige for de fleste i 8- til 12-års alderen. Rasmus Bregnhøj og Sabine Lemire vil læse op, tegne og afslutte med en aktivitet.

Arrangementet varer 60 minutter.

Billetter kan bestilles fra fredag d. 20 september kl. 10.00.

Slægtscafé Hovedbiblioteket
okt 1 kl. 14:00 – 16:00
Slægtscafé @ Hovedbiblioteket

Få hjælp til din slægtsforskning

Den første tirsdag i hver måned kan du få hjælp til din slægtsforskning i Slægtscaféen.
Medlemmer af Slægtshistorisk Forening Guldborgsund vil være til stede for at hjælpe dig.
Det er gratis at deltage og du behøver ikke tilmelde dig, bare kig forbi.

 

En fortælling om klimaforandringer Visual Climate Center
okt 1 kl. 17:30 – 19:30
En fortælling om klimaforandringer @ Visual Climate Center
Science On a Sphere er en dynamisk animeret globe, i daglig tale ”Globen”, der med avanceret teknik kan visualisere billeder af atmosfæren, oceanerne og kontinenter, månen og solsystemet, samt på en god og let forståelig måde fortælle og vise noget om verdens forandringer betinget af klimaet. Man vil blive præsenteret for nogle af de problemstillinger verden står overfor allerede i dag men også hvad fremtiden potentielt kommer til at bringe. Det er en tankevækkende og fascinerende oplevelse man får i Globen – og samtidig får man et indblik i, hvad man selv kan gøre for at hjælpe kloden på rette vej.
Der serveres efterfølgende en let anretning inkl. en vand/øl/vin.

 

 

 

Et arbejdsliv på iskanten Højskolen Marielyst
okt 1 kl. 19:30 – 21:30
Et arbejdsliv på iskanten @ Højskolen Marielyst

Cecilia Vanman tager publikum med scenen på et unikt arbejdsliv som ekspeditions-leder og havpattedyrbiolog ved iskanten i Arktis. Vi rejser blandt andet med på en spændende filmekspedition på jagt efter hvalrosser, hvidhvaler og narhvaler ved 76nde breddegrad i Canada, i fodsporene på legendariske opdagelsesrejsende under ekspeditioner igennem den mytiske Nordvestpassage og møder udfordrende storme, isbjørne og overvældende natur i den arktiske ødemark.
Cecilia formidler levende og engageret, og publikum er med hele vejen, når havisen knager faretruende under flyverens landingsstel, og stormbølgerne vælter ind over forskningsskibets stævn. De spændende rejseanekdoter er akkompagneret af smukke fotos hele vejen igennem foredraget.
Udover at være medlem af Kvindelige Eventyrere, er Cecilia den første danske kvinde der er blevet optaget som ’Fellow’ i Explorers Club, verdens mest prestigefyldte klub for opdagelsesrejsende og eventyrere og hun er den første dansker som har krydset Nordvestpassagen på tre forskellige ekspeditioner.
Arrangeret i samarbejde med Sydfalster Folkeuniversitet.

Entréen inkluderer kaffe/te/kage i pausen.

Svejk i 2. verdenskrig Nykøbing F Teater
okt 1 kl. 19:30 – 21:00
Svejk i 2. verdenskrig @ Nykøbing F Teater

”Svejk” er en humoristisk forestilling, baseret på historien af Bertolt Brecht.

Den bliver undervejs akkompagneret af sang og klaverspil. Krigen raser. I øst kæmper russerne en indædt kamp for at stoppe den tyske offensiv, imens de allierede tropper i vest forsøger at finde et fodfæste.

Midt i kaosset møder vi opportunisten Svejk. Han bor i Prag, der er under besættelse af det nazistiske styre. Svejk er ikke som alle andre. Han lever af at fange hunde, som han sælger videre til byens prominente fruer, og så har han et ganske særligt talent for altid at havne i de mest mærkværdige situationer. Heldigvis har han talegaverne på plads og formår som regel altid at finde en vej ud af problemerne igen.

​Krigen raser. I øst kæmper russerne en indædt kamp for at stoppe den tyske offensiv, imens de allierede tropper i vest forsøger at finde et fodfæste. Midt i kaosset møder vi opportunisten Svejk. Han bor i Prag, der er under besættelse af det nazistiske styre. Svejk er ikke som alle andre. Han lever af at fange hunde, som han sælger videre til byens prominente fruer, og så har han et ganske særligt talent for altid at havne i de mest mærkværdige situationer. Heldigvis har han talegaverne på plads og formår som regel altid at finde en vej ud af problemerne ige

I titelrollen finder vi Ole Sørensen, der med stykket kan fejre sit 40-års skuespillerjubilæum. Vi kommer hele følelsesspekteret igennem, når vi møder Svejk og hans sjak på værtshuset i den tjekkiske hovedstad. En by, hvor besættelsesmagten holder skarpt øje med forrædere og fidusmagere.

 

Medvirkende: Ole Sørensen, Uta Motz, Klaus Andersen, Sara Line Møller Olsen, Thomas Jacob C. Rønne

Musiker: Rasmus Steenberg

Instruktør: Gitte Kath

Foredrag om svenskekrigene 1657-1660 Sakskøbing Bibliotek
okt 1 kl. 19:00 – 21:00
Foredrag om svenskekrigene 1657-1660 @ Sakskøbing Bibliotek

Historiker og forfatter Lars Christensen fortæller om de to svenskekrige

De to krige mod svenskerne 1657-60 kostede nær Danmark livet som selvstændig stat og førte til tabet af Skåne, Halland og Blekinge.
Kom med til et spændende foredrag om en vigtig del af Danmarkshistorien, når historiker og forfatter Lars Christensen fortæller om, hvordan Danmark blev besat og hærget, først af svenskerne, så af Danmarks allierede, Polen og Brandenburg.
Dansk modstand og international undsætning reddede DanmarkDen svenske konge, Karl 10. Gustav, havde planlagt Danmarks opdeling, kongehusets opløsning og adelens deportation til De Baltiske Lande. Kun stærk dansk modstand og international undsætning reddede Danmark. I krigens kølvand fulgte epidemier. 25-30 procent af befolkningen omkom på de tre år.
Lokalhistorie om krigens rædslerLolland, Falster og Møn blev af flere omgange hjemsøgt af krigens rædsler og dilemmaer. Først overgav fæstningen Nakskov sig hurtigt i den første krig, men forsvarede sig til gengæld indædt i den anden krig, med store følger for civilbefolkningen.
Udplyndringer, tvangsudskrivning af soldater, voldtægter og andre overgreb, som selv i det barske 17. århundrede blev regnet som krigsforbrydelser, var hverdagen gennem flere år for befolkningen på øerne.
Krigene ruinerede Danmark og blev afsættet til enevældens indførelse i 1660 og afskaffelsen af adelens medfødte privilegier. Krigene forstærkede samtidig tendensen mod en centralisering af Danmark. Sat på spidsen blev det moderne Danmark født i krigens skygge.
Om foredragsholderenLars Christensen (f. 1970) har en ph.d. i historie og er forfatter til bogen Svenskekrigene 1657-60. Danmark på kanten af udslettelse, som udkom i november 2018.

okt
2
ons
2019
Årets Gang – Virketvolden – den rigtige Virkethus
okt 2 kl. 10:00 – 12:00
Årets Gang - Virketvolden - den rigtige @ Virkethus | Eskilstrup | Danmark

Guidet tur på ca. 2 timer.

På ture fortælles om årstidens natur.  Husk tøj der passer til årstid og vejr. Tempoet passer til seniorer.

 

 

Tempoet passer til seniorer.

 

Rovfugledage ved Hyllekrog P-pladsen ved foden af Hyllekrog
okt 2 kl. 10:00 – 16:00
Rovfugledage ved Hyllekrog @ P-pladsen ved foden af Hyllekrog | Rødby | Danmark

Her i efteråret følger vi rovfugletrækket over Saksfjed/Hyllekrog.

 Området hører til blandt Skandinaviens bedste steder, hvis man vil opleve efterårets imponerende rovfugletræk.

 Der bliver måske også tid til lidt kratlusk i Saksfjed. Husk madpakke og kaffe til turen.

 

Turleder: Naturvejleder Allan Gudio Nielsen (Tlf. 20890909).

Alternative kvinder i historiemaleriet Fuglsang Kunstmuseum
okt 2 kl. 18:30 – 20:00
Alternative kvinder i historiemaleriet @ Fuglsang Kunstmuseum

En numsevarmende dronning, en gammel, korpulent Aspasia og en nøgen Susanna, der står på hænder. Kristian Zahrtmanns historiemalerier var bestemt ikke som de fleste andre maleres på hans tid. De viser ofte kvinder på ukonventionelle og tvetydige måder, og de vender op og ned på datidens skønhedsidealer og de kunsthistoriske traditioner.

Kunsthistoriker Rikke Zinck Jensen, museumsinspektør ved Den Hirschsprungske Samling i København, går på denne ‘Fuglsang AFTEN’ i dybden med en række af Zahrtmanns historiske kvindebilleder, og fortæller den spændende historie om kunstnerens fascination af anderledes og stærke kvindeskikkelser.

Du kan blandt andet høre om Zahrtmanns årelange betagelse af kongedatteren Leonora Christina, der kom til at spille en helt særlig rolle for hans kunstneriske liv og eftermæle.

Fuglsang Kunstmuseum holder åbent til kl. 20.00 denne dag

okt
3
tors
2019
Stand up comedy night Teatret Masken
okt 3 kl. 19:30 – 21:00
Stand up comedy night @ Teatret Masken

COMEDY NIGHT på Teatret Masken

Valdemar Pustelnik har inviteret Elias Ehlers og Anders Nielsen med til Nykøbing. Glæd dig til en festlig aften i latterens tegn.

Elias Ehlers
Elias er fra den nye bølge i dansk stand-up. Efter han vandt DM i Stand-up i 2006, har han etableret sig som en unik stemme på den danske stand-up scene og en af landets allerdygtigste komikere.
Med sine tre meget roste oneman-shows – ”Fucking Glad”, “Helt perfekt” ”Far” har Elias Ehlers bevist hvordan han på sin helt egen måde både kan fortælle historier og får publikum til at bryde sammen af grin.

Anders Nielsen

Anders Nielsen er født og opvokset i Næstved. Anders blev af omveje ledt ind på en erhvervsuddannelse og fik i 2011 sit svendebrev som tømrer. Året efter begyndte han at lave stand-up. Den sideløbende hobby som komiker bragte ham til København i 2013. Anders fortæller sine beretninger hands on, og fungerer til stadighed som tømrer, såvel som stand-up komiker.

Anders var i 2015 og 2017 i finalen i DM i stand-up. Derudover varmede han op til Anders Fjelsteds onemanshow ”Lige ved og voksen”. I sommeren 2017 lavede Anders sit første onemanshow ”En Håndværkers Beretninger” under Zulu Comedy Festival

Forfatteraften med Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen Hovedbiblioteket
okt 3 kl. 19:00 – 21:00

Hør alt om romanen “Helle Erobreren”, når forfatterparret gæster Hovedbiblioteket

Kom med til en sjov forfatteraften, når det nye danske forfatterpar Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen indtager Salen og fortæller om deres anderledes, skæve og humoristiske roman Helle Erobreren om hovedpersonen Helle, der rammer bunden – og på uhæderlig vis rejser sig igen.
Om Helle Erobreren Helle Anja Janning var en gudsbenådet slagter. Hun kunne lægge et snit til en svineskank, som var det en finere kunstart, og hun drømte om at erobre hele verden med sine evner, så hun kunne give sin datter, Michelle, et godt liv.
Men så gik det galt. I dag er Helle arbejdsløs, Michelle er flyttet hjemmefra i vrede over sin mors svage karakter, fogeden banker på, og Helle skal i endnu en trist job-aktivering – denne gang på Nykøbing F. Sygehus.
Helle står foran akutmodtagelsen, da ambulancerne pludselig vælter ind, og i tumulten bliver hun forvekslet med den sygemeldte polske turnuslæge Natalia Nowak. Så er spørgsmålet: Hvad gør man, når man er faret vild i sit eget liv, og man pludselig får chancen for at blive en anden?
Den ene løgn tager hurtigt den næste, og inden Helle får set sig om, må hun løbe hurtigere end en gris kan rende.
Inspireret af komedieOm romanen siger tegner, filminstruktør og forfatter Anders Morgenthaler og forfatter og radiovært Marie Louise Tüxen følgende:
”Vi havde begge set filmen Bridesmaids og var vilde med dens heftige, gribende plot og forrygende humor. Vi blev enige om at skrive en roman, der kunne ræsonnere samme potente humor og fantasifulde fortælling med karakterer, du føler, du kender. Anders er voldsomt god til at udtænke et plot, og jeg har været dedikeret til at tegne karakterer og deres relationer”, siger Marie Louise Tüxen.
Anders Morgenthaler supplerer: ”Det, vi hver især kan, bliver til noget helt tredje, når vi blander det”.

Vær opmæksom på, at der ikke er elevator til Salen, der ligger på 1. sal.

okt
4
fre
2019
En stærk hjerne – et stærkt netværk Nakskov Bibliotek
okt 4 kl. 10:30 – 12:00
En stærk hjerne - et stærkt netværk @ Nakskov Bibliotek
Foredrag med Ellen Garde om demens og hjernens forunderlige netværk

Hvordan sætter livet spor i vores hjerner? Hvor påvirkelig er en hjerne egentlig? Hvordan passer du bedst på din? Og hvordan kan du støtte dem i dine omgivelser, der har demens?

Dette er nogle af de spørgsmål, som læge og hjerneforsker Ellen Garde vil sætte fokus på i dette foredrag. Kom og hør om hvordan fysisk aktivitet, netværk og venlighed kan være nøglen til det bedste liv – for din hjerne, for dig og for dem omkring dig.

Gratis billetter kan bestilles her på lollandbib.dk.

Arrangeret af LollandBibliotekerne i samarbejde med DGI og Alzheimerforeningen.

Vino, Gusta, Musica Kulturforsyningen
okt 4 kl. 19:00 – 20:30
Vino, Gusta, Musica @ Kulturforsyningen

Den lokale søskendeflok Buono Brothers, bestående af fire brødre med italiensk blod i årerne, har fundet sammen i en farverig musikalsk palette, der spænder over fransk café-stemning, latinamerikanske danserytmer, den spanske flamenco og mere. I løbet af aftenen præsenterer de 4 brødre et udvalg af italienske vine i selskab med smagsprøver af en række italienske landretter, lækre og nemme at lave, imens de giver indblik i den italienske mad- og vinkultur. Aftenen runder Buono Brothers af med en times koncertforedrag med en række sydlandske melodier, og deres indflydelse på vores kultur gennem senere tid. Det bliver en aften, hvor sanserne bliver pirret, så man sent glemmer det!

 

Hvad tror du selv? Teatret Masken
okt 4 kl. 20:00 – 21:30
Hvad tror du selv? @ Teatret Masken

GUD, ALLAH, BIG BANG, KARMA ELLER INGENTING?

HVA’ TROR DU SELV kredser om den spagat, unge skal lave mellem forældrenes “du vælger jo selv” og forvirringen over nutidens mange muligheder for åndelig orientering. For hvad er det for nogle valg man står overfor, når man som teenager gør sit for at passe ind blandt vennerne og samtidigt skal finde ud af, hvad man selv tror på?

Hvad tror du på? På Gud, Allah, Big Bang, karma eller mest på ingenting? 13-årige Ella skal snart konfirmeres. Forældrene er for nyligt blevet skilt, og mens faren styrter rundt og planlægger en konfirmation fyldt med pral, har moren lukket sig inde i New age-tænkningen. Ella bliver venner med den nye pige Sofia, men da klassens populære pige, Charlotte, beslutter sig for, at hun ikke kan lide Sofia, bliver Ella sat på prøve.

Hva’ tror du selv? er en smutvej til at mærke, hvordan man har det indeni og til at tale om det, der betyder noget. Unges hverdag, ensomhed og identitetskamp foldes ud i denne interaktive forestilling, der hellere stiller spørgsmål end leverer svar. Har vi mistet sproget og evnen til at tale om de store spørgsmål? hvor forsvandt det hen, og hvorfor spørger de voksne kun ind til, hvordan det gik til fodbold, eller hvad vi lærte i engelsk?

Hva tror du selv? sætter nye ord på eksistentielle spørgsmål, gør dig klogere på din tro og tvivl.

GRATIS, det kræves dog billet, bestil den på tlf. 54 732 732

okt
5
lør
2019
Torvedag i Nakskov Axeltorv
okt 5 kl. 10:00 – 13:30
Torvedag i Nakskov @ Axeltorv | Nakskov | Danmark

Meningen med markedet er, at vi skal møde og kende vores fantastiske fødevareproducenter, der dagligt knokler på de lollandske marker, tryller lokale råvarer om til fantastiske produkter, klapper koen på marken, eller trodser vinden på vandet for at fange havets fisk.

Lækre varer fra Frederiksdal, Alsø, Østergaard, Elsa, Anker, Pabst, Wish, Juel…