Åbning: Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab

Hvornår:
20. september 2019 kl. 11:00 – 17:00
2019-09-20T11:00:00+02:00
2019-09-20T17:00:00+02:00
Hvor:
Fuglsang Kunstmuseum
Nystedvej 71
4891 Guldborgsund
Pris:
Kr. 85 per person, Personer under 26 år: gratis adgang

Køn og identitet vendes på hovedet hos Zahrtmann
Efterårsudstillingen på Fuglsang Kunstmuseum kaster et nyt blik på maleren Kristian Zahrtmann (1843-1917) og hans sprudlende virke som kunstner, underviser og selskabsmenneske. Zahrtmann er kendt for sine smukke skildringer af italiensk folkeliv og billeder af den forkætrede kongedatter Leonora Christina, men nu sætter Fuglsang nye, aktuelle vinkler på hans værker i lyset af alt det ’skæve’ (queer), anderledes og udfordrende, der også er på spil.

’Queer, kunst og lidenskab’ er derfor fuld af markante malerier med Zahrtmanns handlekraftige historiske kvinder, erotiske mandlige modeller, farverige selvportrætter og dristige iscenesættelser af hjemmet, der vender traditionelle opfattelser af bl.a. kønsroller og seksuel orientering på hovedet.

En queer kunstner fra fortiden
I et oprør mod det etablerede eksperimenterede Zahrtmann med en unik blanding af æstetik, provokation og humor, der også i dag rusker op i samfundets normer, den ’gode smag’, og i vores faste forestillinger om os selv og hinanden.

Gennem kunstværker, møbler, fotografier og genstande samlet fra landets museer og private hjem præsenterer udstillingen Kristian Zahrtmann som en banebrydende queer kunstner fra fortiden – med stor relevans for nutidens diskussioner om køn, identitet og seksualitet.

Den internationale forskning bag projektet er blevet gjort frit tilgængelig i en række artikler på www.perspective.smk.dk og en mindre, rigt illustreret formidlingspublikation er udgivet til salg i museernes butikker.
Undervisningsmaterialet til skoleklasser er udarbejdet i samarbejde med LGBT Danmark. Udstillingen er skabt i samarbejde med Ribe Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling.

20. september 2019 – 5. januar 2020