Håndværk i middelalderen

Hvornår:
9. juni 2019 kl. 10:00 – 16:00
2019-06-09T10:00:00+02:00
2019-06-09T16:00:00+02:00
Hvor:
Middelaldercentret
Ved Hamborgskoven 2-4
4800 Nykøbing
Pris:
voksne 140 kr., børn 3-11 90 kr.

Fra ulden bliver kartet og spundet, over vævning, farvning, klipning, syning og til den færdige dragt. Alle aspekter af tekstilproduktion kan opleves på Middelaldercentret i weekenden.

Hos farveren bliver der farvet garn og stof i mange forskellige farver og hos skrædderen bliver der repareret og produceret nyt tøj til byens bedre borgerskab.

Hvor lang tid tager det at lave en hel dragt fra ulden bliver klippet af fåret? Hvilke råvarer skal man bruge for at farve stof blåt? Og hvorfra ved vi, hvordan tøjet så ud i middelalderen?

Tøjet var i middelalderen et udtryk for social status og blev brugt som statusmarkør. Derfor sagde snitmønster, farve, typen af stof og pynt meget om den person, der bar dragten. Det var en måde at vise sin rigdom – for eksempel ved at have en blå kjole. Farven blå kommer fra stoffet indigo, som skulle importeres fra østen. Det var derfor enormt dyrt. Et klæde farvet i blåt, var noget af det dyreste man kunne få. Den billigste farve var hvid/grå – altså den farve ulden har naturligt.

Vi har besøg af en udenlandske re-enactment gruppe, der hedder Merry Swan. De kommer fra Finland og Sverige, og de har de sidste par år besøgt os i deres sommerferie. De er alle sammen meget dygtige tekstilhåndværkere og vil i weekenden vise og fortælle om tekstilhåndværket i middelalderen. De vil spinde, brikvæve, væve, farve og sy, så det er en fryd for øjet. Flere af medlemmerne arbejder til dagligt med tekstil i historisk kontekst, og de har derfor en enorm viden, som de med glæde vil dele ud af og formidle om i weekenden. Det vil også være muligt at se mange forskellige dragtmønstre i spil, når medlemmerne af gruppen går rundt i byen. Der er stor variation i middelalderens klædedragt.

Vores viden om tøj i middelalderen stammer hovedsagligt fra gravfund, hvor dele af dragter kan være bevaret, så man kan se mønster og vævning. Man kan også lave analyser af stoffet og få at vide, hvilke farver det har haft. Illustrationer, kalkmalerier og gravmæler, er også vigtige redskaber, når man analysere middelalderens tøj.

Lørdag og søndag vil der være en gratis rundvisning med fokus på de tekstilværksteder, der er på Middelaldercentret. Hør vores dygtige formidler, fortælle om processen fra får til dragt. Se program på dagen for tidspunkt.

Kom forbi, mærk på ulden, se det flotte klæde tage form og farve, prøv at spinde og hør om den spændende og lange proces det er at lave uld til klæde.