Helt eller landsforræder?

Klik for at se kortet
Hvornår:
6. maj 2019 kl. 19:30 – 21:30
2019-05-06T19:30:00+02:00
2019-05-06T21:30:00+02:00
Hvor:
Værestedet Perronen - togvognen
Vendersgade 8
4800 Nykøbing Falster
Danmark
Pris:
Foredrag 100 kr. - med middag 175 kr.

Birgithe Kosovic fortæller om Danmarks forkætrede statsminister under besættelsen, Erik Scavenius

 

Få statsledere har haft så klar og så vanskelig en opgave: At styre sin nation sikkert gennem en verdenskrig. Få er lykkedes med det så godt som han. Få har været så forhadt.

Det er Danmarks statsminister under den tyske besættelse, Erik Scavenius det handler om.

Forrådte Scavenius Danmark som leder af regeringen under besættelsen? Hvem var han som menneske? Og hvilken lære kan vi tage med os fra ham i dag – ikke kun som demokratiske medborgere, men også i vores private liv?

Forfatteren Birgithe Kosovic er dykket dybt ned i Scavenius’ liv i sin roste bog, ‘Den inderste fare’.  Her møder man også Scavenius som menneske i en udmarvende ægteskabsstrid, da hans ja til at lede samarbejdet med tyskerne vækker gamle konflikter med hans kone til live. Krigens spørgsmål bliver således også hans egne: Hvor meget af sin frihed skal man opgive for freden? Og hvor meget af sin fred skal man ofre for friheden?

Mandag aften den 6. maj gæster Birgithe Kosovic Højskolen Marielyst og folder historien om Erik Scavenius ud. Hendes foredrag bevæger sig fra det litterære portræt af Scavenius som menneske og regeringsleder til en diskussion af historiens dom over ham og peger frem mod de aktuelle politiske spørgsmål: Hvordan bevarer man sin integritet som liberal demokrat, hvis parallelsamfund, terror og frygt for terror breder sig?