King Lear

Hvornår:
28. marts 2019 kl. 19:30 – 21:00
2019-03-28T19:30:00+01:00
2019-03-28T21:00:00+01:00
Hvor:
Teatret Masken
Voldgade 1
4800 Nykøbing Falster
Pris:
180 kr.

Søskendejalousi. Løgne. Magtbegær. Halve og hele kongeriger. Vanvid. Intriger. Borgerkrig. Shakespeares udødelige klassiker King Lear har nok dramatisk gods til at tippe en guldtung tronstol eller to. I Teatret Møllens nyfortolkning af den gammelkendte tragedie udspiller dramaet sig i en særligt vovet version.

 

Bare to skuespillere indtager scenen og udfolder Shakespeares centrale værk for publikum: Den forfængelige, stolte King Lear spilles af Ole Sørensen, mens Thomas Jacob Clausen Rønne indtager samtlige tre roller som kongedøtrene Goneril, Regan og Cordelia. På sidelinjen danser en klovneklædt hofnar, der med skadefro mine og spydige sandhedsudgydelser guider tilskuerne – og kongen selv – gennem forestillingen.

 

Tredobbelt kærlighedserklæring

Shakespeares fortælling om den aldrende King Lear er antageligt skrevet mellem 1603 og 1606. Stykket er baseret på sagnet om Kong Lear af Britannien, en før-romersk keltisk sagnkonge. I Shakespeares udgave finder tragedien sin begyndelse, da den hovmodige konge skal fordele riget mellem sine tre døtre. Hvordan skal han afgøre, hvad de hver især har fortjent?

Løsningen bliver, at hver af døtrene skal overbevise kongen om, at lige netop hun elsker og agter faderen allerhøjest. Men kan kærlighed vejes? Og hvad trækker i så fald vægtskålen mest til jorden: ord eller handling? Alle tre døtre erklærer deres kærlighed, men ikke alle på samme måde. Og to af dem lyver.

 

Teatret Møllen og Hans Rønne

I Teatret Møllens version finder både masker og klovnelignende kostumegenstande også vej til scenen, blandt andet når skuespiller Thomas Jacob Clausen Rønne transformerer sig selv til ikke blot én, men hele tre forskellige kvinder. Dette greb – som i øvrigt bærer sammenligning med teatertraditionen i Shakespeares egen samtid – vil givetvis afføde en vis latter i salen, men ønsket er ikke at forfølge denne latter. I stedet skal satsningen ses som et forsøg på at skabe anderledes kvindekarakterer, der fremstår poetiske fremfor grotesk generaliserende. Men også karakterer, der – ligesom de kvinder, de repræsenterer – ikke nemt lader sig hverken aflæse eller forstå. KING LEAR er instrueret af Hans Rønne, som også står bag Reumert-vinderen AUGUST, der hentede sin inspiration fra klovnenes univers. Et univers, som også KING LEAR er inspireret af. Billetter kan købes på www.masken.dk.