Koncert med ung organist i Sakskøbing Kirke

Hvornår:
15. september 2019 kl. 19:00 – 20:30
2019-09-15T19:00:00+02:00
2019-09-15T20:30:00+02:00
Hvor:
Sakskøbing Kirke
Kirkestræde 2
4990 Sakskøbing
Pris:
Gratis

To lokale musikere uropfører spritny, meditativ musik ved aftengudstjenesten

“aandelæber” – sådan hedder værket, og sådan staves det, fordi ordet kommer fra den surrealistiske danske digter Gustaf Munch-Petersens ordunivers, og han brugte ikke stort begyndelsesbogstave. Han levede fra 1912 til 1938 hvor han faldt som frivillig i den spanske borgerkrig, og i sin digtsamling “mod jerusalem” skabte han adskillige nye, poetiske ord. En del af dem har komponisten Flemming Chr. Hansen brugt som titler på suiterne i anden del af sin værkkreds “In lumine Domine”. Første del består af ti suiter for orgelsolo, ialt 3 1/2 time, som er indspillet af komponisten på Sakskøbing Kirkes digitale orgel (3 cd´er). Anden del består også af ti suiter, men de er for orgel plus et ekstra instrument, og den sidste, nr. 20, er for basklarinet og orgel.

Ved aftengudstjenesten d. 15/9 kl. 19 kan man høre denne suite for første gang – dvs. man skal faktisk komme lidt før for at få det hele med. Første sats hedder nemlig “Forsamlingsmusik” og spilles inden gudstjenesten, mens menigheden samles i kirken. De øvrige 3 satser spilles først og sidst samt i midten af gudstjenesten.

Det er naturligvis komponisten selv, der spiller orgel, og på basklarinet medvirker en anden lokal musiker, Tage Christensen fra Eskilstrup. Han er til daglig ansat i Copenhagen Phil, det tidligere Sjællands Symfoniorkester, hvor netop basklarinetten er hans speciale. Tage har for øvrigt tidligere boet i Sakskøbing.

Gudstjenesten denne aften bliver således noget helt særligt og meget meditativt, for ud over den stilfærdige og rolige musik for orgel og basklarinet (som dog slutter med en lidt mere udadvendt sats), rummer gudstjenesten også meditativ sang og 5 minutters stilhed.

Der er naturligvis gratis adgang til gudstjenesten, og musikken begynder ca. 18.50.