Udstilling om Dansk Vestindien

Hvornår:
28/08/2017 – 14/09/2017 heldags
2017-08-28T00:00:00+02:00
2017-09-15T00:00:00+02:00
Hvor:
Nakskov Bibliotek
Søvej 8
4900 Nakskov
Danmark
Pris:
Gratis
Udstilling om Dansk Vestindien @ Nakskov Bibliotek | Nakskov | Danmark

I 2017 er det 100 år siden, at Danmark solgte de Dansk Vestindiske øer til USA. I den anledning har Dansk Vestindisk Selskab skabt en ny vandreudstilling. Udstillingen skal rejse rundt i Danmark og kaste lys over Danmarks tid som kolonimagt. Målet med udstillingen er også at formidle viden fra forskning i kolonitiden.

Forskningen har bl.a. vist, at:

– Slaveriet i Dansk Vestindien ikke var mildere end i andre caribiske slavesamfund.

– Efter ophævelsen af slaveriet fortsatte slaverne med at leve under stort set samme vilkår.

– Trekantsruten (Trekanthandelen) ikke var den mest almindelige rute, men at der var returrejser direkte mellem København og Dansk Vestindien.

– Slavehandelen i Afrika var ikke kontrolleret af europæerne, men af afrikanske slavehandlere.

Dansk Vestindisk Selskab har snart 100 års jubilæum, og ønsker i den anledning at gøre noget ekstra for at styrke interessen for den tropiske del af vores danmarkshistorie. Udstillingen forsøger at nuancere vores billede af kolonisamfundet. F.eks. bruger den bevidst betegnelserne afrikanske slaver og afrocaribiske slaver for ikke at tage udgangspunkt i betegnelser baseret på hudfarve og for at markere en forskel mellem slavernes etnicitet. Endelig trækker udstillingen linjerne op til nutiden og giver indblik i kulturen på nutidens US Virgin Islands.

Vandreudstillingen giver et spændende og let forståeligt bud på nogle vigtige aspekter af Dansk Vestindiens historie. Udstillingen beskriver udmærket bl.a. forholdene for afrocariberne både før og efter den danske tid på de tre tropeøer.

 

Udstillingen kan ses på Nakskov Bibliotek til og med d. 14. september.