Obskur jul på Falsters Minder

Uhyggelige julerier og eksklusiv omvisning i “Museum Obscurum”

Falsters Minder i Nykøbing danner rammerne om Museum Lolland-Falsters nyeste udstilling ‘Museum Obscurum – på grænsen af virkeligheden’. Udstillingen viser handelsmanden, samleren, rigmanden og globetrotteren Cornelius S. C. Rödders lejlighed, hvor han har sin enorme og helt særlige samling udstillet. Men hvor meget sandhed rummer udstillingen – det er spørgsmålet!

Noget andet er imidlertid sandt, og det er, at julen snart er over os. Derfor bliver der fra d. 14. november pyntet op i hr. Rödders lejlighed – og det bliver nok ikke den traditionelle, hyggelige juleudsmykning, som normalt præger julen.

“Da udstillingen befinder sig i en genskabelse af hr. Rödders private hjem fra omkring år 1900, er det naturligt, at der sker løbende forandringer – afhængigt af hvilken måned, der står på kalenderen”, fortæller Leif Plith Lauritsen, leder af driftsafdelingen ved Museum Lolland-Falster, med et glimt i øjet. Han fortsætter: “Den jul, vi kender i dag, blev født, da det første juletræ tændtes på Holsteinsborg i 1808. Det blev adlen og de højere borgerlige kredse, der fra da af udviklede den danske juletræsjul med salmer og dans omkring træet, gaver, godter og lys som fugle på kviste – alt sammen for at fejre, at Jesusbarnet var født.

 

Hos købmænd og almue

Sideløbende hermed fejrede almuen på landet julen, som den altid var blevet fejret. God mad, et par julelys i stager, nogle salmer sunget ved bordet og masser af – til tider grove -historier og spøgefuldheder. Juletiden var også fyldt af ritualer, hvor de fleste skulle medvirke til en god høst i det kommende år eller forudsige, hvordan årets afgrøder ville trives. Så i modsætning til den borgerlige jul havde almuejulen flere temaer: det kristne, Jesu fødsel, og det hedenske, overgangen til et nyt år.

Op gennem 1800-tallet så flere og flere købmænd og håndværkere, at der var penge at tjene i den borgerlige udgave af julen. Så det blev mere og mere almindeligt at købe jul i form af bagerfremstillede godter, julepynt, julebøger og julegaver. Samtidig inviterede mange herregårdsfruer godsernes ansatte og deres børn til juletræ i hovedbygningen, hvor disse landarbejderbørn og deres forældre mødte den borgerlige jul.

Omkring år 1900 havde den borgerlige jul bredt sig i det danske samfund, så man mødte elementer af den i alle lag.  Juletræsjulen blev allemandseje og almuejulen udkonkurreret. Dog ikke på et enkelt punkt: julemanden, der fulgte med til Danmark fra Tyskland i kølvandet på juletræet, kunne endnu ikke slå nisserne. I Danmark var det stadig de hedenske nisser, der dominerede. Jeg håber, at juleudsmykningen i udstillingen kan give en fornemmelse af, hvordan det var at holde jul for mere end 100 år siden – når man hed Rödder til efternavn og havde en særlig interesse for det overnaturlige. Og mon ikke der er en enkelt nisse eller to at finde i udstillingen”.

 

Eksklusiv rundtur i udstillingen
Ud over julerierne i udstillingen er der også mulighed for at komme helt tæt på udstillingen ved en eksklusiv guidet tur. Men tør du gå med ind i Cornelius’ fantastiske verden, hvor vi bevæger os ind over grænsen til det uvirkelige? Kom og hør om den urgamle fascination af det ukendte, om skyggeverden, spøgelser og om jagten på fantastiske væsner. Find rundvisningen her