Ravna rocks

’Hvis det bliver for spændende, siger du det til mor’ – og det blev ret spændende. Det er sjældent, man er så tæt på en sværdklinge, og øksen var i brug, så splinterne stod om ørerne.  Teatret Maskens ‘Ravna og den store viking’ er smæk for skillingen og helt uden girlie.

Man bliver ikke dronning uden sværdslag. (Foto: Ingrid Riis)

Ravn vokser op, og det indebærer naturligvis forskellige genkendelige situationer – inkl. tandbørstning – og den er god nok også som vikingetid. Situationerne blev behørigt genkendt og grinet til, og de forskellige personer blev introduceret på en elegant måde, så man kunne følge med.

Theresa Blöthgen Sølvsteen og Thomas Guldberg Madsen gør det godt. De kan fortælle og spille og være og kæmpe på en måde, som er både tryg og kraftfuld.

Der er girl power, når skurken får bank af den ’lille tøs’, og fatter Bjørn kan snakke udenom med en økse og en kæp på en måde, der taler bedre end ord. Det er utroligt hvad man kan, når man tager væggene til hjælp, og både bål og baby giver anledning til snak bagefter – er det rigtigt?

 

Virkningsfuldt og meget viking

Træer, ravne og sværd kan tale, og kongens genfærd kommer på besøg – det er enkle virkemidler, men enkelheden giver autenticitet. I det hele taget er forestillingen rå på den rigtige måde – selv et kræsent publikum, som på disse kanter er vant til både historie og sværdkampe kan nikke anerkendende til udfoldelserne. Som vikingeentusiast er man tilfreds – der går ikke Disney i den her.

Ravn erkender, at ’man er nødt til at være den, man er’, og Bjørn underviser i sværdkamp under mottoet ’I had og vrede ligger nederlaget’. Begge dele værd at notere sig – uanset tidsalder.

Publikum var bjergtaget, børnene musestille og storøjede, og et par stykker måtte holde sig for ørerne under sværdkampene, for det lyder ret voldsomt så tæt på. Hil til hele holdet – alt fungerer rigtigt godt.

Næste forestilling er 9. december.

Træer taler i vikingernes verden. (Foto. Ingrid Riis)

Skolebørn kan glæde sig

Forestillingen spilles også for skoler i begge kommuner, og 3500 børn kan ganske roligt glæde sig. De får smæk for skillingen, mystik, kampgejst og skæbne pakket sammen på én time, der er overstået alt for hurtigt.

Der er materialer på vej fra Museum Lolland-Falster, så man kan lære mere om vikingernes verden og tankegang. Der er nok et par ord – som f.eks. bersærker – som kræver en forklaring.

 

Den ægte vare i Vordingborg

Skulle man få lyst til en ekstra dosis viking, kan man indtil 17. december tage til Borgcentret i Vordingborg og se vikingefund fra Hedeby. En udstilling som man skal sætte tid af til, hvis man gerne vil høre om fundene.

Vikingesværd fra Hedeby udstillet på Borgcentret. (Foto: FP Anduin)

Anduin