Så er der NORDMUS

Fredag 28.9.18  blev der stiftet et museumsforbund over grænsen – NORDMUS – og det blev fejret på behørig vis. Bl.a. med et foredrag om forskelle på dansk og tysk kultur, som vakte megen moro og i høj grad også noget at bygge videre på.

I Tyskland holder man mere på formerne, og det gør mange ting lettere, når man ved, hvem man taler med – både hvad personen hedder, og om det er gartneren eller professoren. Hierarkierne er så ikke væk i Danmark, de er bare usynlige og derfor yderst besværlige at manøvrere i. Hr. Steno var ikke vild med ’tysklærerkultur’ men derimod med hverdagskultur og er en slags omvandrende dansk-tysk helpdesk. Tysk kultur var engang et selvfølgeligt bekendtskab i Danmark – Goethe, Schiller osv. – men det blev mindre interessant efter 1864 og forsvandt helt efter 2. verdenskrig. Nu er der så nye generationer, som er totalt uvidende om Tyskland og tysk kultur – og modsat, og som ikke har ’krigsbagage’, og ’hvor er det fedt, de ikke ved en skid’. Steno har varme følelser for DDR, og dem har vi da også lokalt et hyggeligt forhold til, siden de kom gratis med færgen fra Rostock på genforeningsdagen og fik kaffe og kage i Gedser af de lokale. Begge sider er nu fælles om begejstring for både Gedser Remise og ikke mindst Olsen Banden, som er blevet til en tordnende teatersucces i Berlin.

 

Dannelse, ja tak

Der er brug for at genfinde respekt for viden og dannelse – tag den DK, og sikre at intelligentsiaen ikke skal være en forfulgt minoritet, fordi viden faktisk har en rolle at spille i samfundet. Og et godt råd til de vidende: ’hvis I vil accepteres, så sig noget rigtigt dumt’. Afslappethed er blevet til bøvethed, og det er blevet en eksportvare. Det kan man jo så gøre noget ved, og museumsverdenen har heldigvis et godt fundament af faglighed, der også kan bruges til det formål.

 

Flere på museum

Andre kom ind på udfordringer med sprog, forskelle i aldersfordelingen mellem museerne, som jeg personligt mener afspejler, at Oldenburger Wallmuseum har levendegørelse, som generelt er tiltrækkende også for unge. Der er noget, der hedder KursKultur, som har nogle muligheder, hvor målet er at få flere til at gå på museum (der vil jeg da gerne være med), og der var lidt om at arbejde med frivillige, som generelt er en meget broget skare. Vi skal tænke i oversættelige formidlingsformer – her er dialog og ikke mindst levendegørelse et godt udgangspunkt.

 

MOOCS et must

MOOCS – Massive Open Online Courses – er et uddannelsestilbud, som også har haft kurser på dansk omkring dansk-tysk kultur, som er på nettet og let at følge, som man har tid og lyst, og det kan meget anbefales at tjekke ind på http://mooc.org/ og forsyne sig. Man kan bl.a. udnytte de tosprogede kurser til at blive bedre til tysk – man får jo en ’rosettesten’ serveret på et sølvfad.

Det var super hyggeligt at hilse på nye mennesker – selv fik jeg uventet selskab af en mednørd på textilområdet, hvor vi nåede rundt om både brikvævning, taklamakanmumier og konserveringsmetoder. Viden er altså underholdende og skønt at dele.

Til sidst blev aftalen behørigt underskrevet.

 

Tjek Oldenburger Wallmuseum

Som nævnt er Oldenburger Wallmuseum partner i Tyskland, og jeg vil på det varmeste opfordre til at besøge stedet. Det er en blanding af slavisk 700-tals levendegørelse og et rigtigt godt museum med spændende udstillinger, hvor man kan få dansk tekst. (Og cafeen har noget seriøs god kage).

Hvis man ikke ved, hvad man skal i efterårsferien, så … I oktober er der åbent 10-17 tirsdag-søndag, og 9.-21. oktober Herbstferienprogramm mit täglich wechselnden Mitmachaktivitäten: https://www.oldenburger-wallmuseum.de/termine-veranstaltungen/herbstferienprogramm/ – flette kurve, lave armbånd, skære fedtsten…  (museumsbixen er heller ikke det værste).

 

Anduin